Bedenički zvon

SKUPNA IZJAVA VERSKIH SKUPNOSTI GLEDE UVAJANJA SAMOMORA S POMOČJO V SLOVENSKO ZAKONODAJO

V nedeljo, 9. junija 2024, bomo Slovenke in Slovenci na referendumu odločali tudi o možnosti uzakonjenja samomora s pomočjo in evtanazije.

Slovenski škofje smo v izjavi, podpisani skupaj z drugimi verskimi skupnostmi, že pojasnili, da je vsako dejanje, s katerim namerno končamo svoje življenje ali življenje drugega, »tako z etičnega kot verskega vidika nedopustno, uvajanje možnosti samomora s pomočjo pa pomeni družbeno odpoved skrbi za najbolj ranljive«.

Vse državljanke in državljane še enkrat spodbujamo, da kot narod resno razmislimo o dolgoročnih posledicah, ki čakajo našo družbo v primeru uzakonjenja takšnih praks. Gre za poskus uvedbe nove družbene ureditve, v kateri bodo na dolgi rok vedno bolj cenjeni zdravje, mladost in predvsem produktivnost, na stran pa bodo postavljeni vsi ranljivi in bolni.

Po krščanskem razumevanju je jemanje človeškega življenja vedno posebej težak, smrtni greh.

Kdor takšne zakone uvaja, podpira ter izvaja, lahko nosi celo večjo krivdo od posameznikov, ki bi se odločili za asistirani samomor. Kot prepoznava tudi naša ustava, je človekovo življenje nedotakljivo.

Katoličani bomo zato na referendumu glasovali proti. To bo resnični glas sočutja in glas proti uveljavljanju krivične zakonodaje, ki bi ogrozila dostojanstvo najranljivejših v naši družbi.

Vsakega človeka spremlja strah pred trpljenjem, posebej ob koncu življenja. Vendar odgovor na ta strah ali na trpljenje bolnih in ostarelih ne more biti uvajanje možnosti samomora, temveč krščansko razumevanje, da je človeško življenje nedotakljiv Božji dar, pospeševanje družbene solidarnosti ter hitrejši razvoj paliativne medicine.

Binkoštna cerkev, Evangeličanska cerkev Augsburške veroizpovedi v Sloveniji, Islamska skupnost v Republiki Sloveniji, Judovska skupnost Slovenije, Katoliška cerkev na Slovenskem, Makedonska pravoslavna cerkev ter Srbska pravoslavna cerkev skupno izjavljamo,

  1. Da bi zakonsko uvajanje možnosti samomora s pomočjo pomenilo posredno spodbudo bolnikom k končanju lastnega življenja, kar kategorično zavračamo. To je etično nesprejemljiv ukrep pomoči neozdravljivo bolnim v naši družbi.
  2. Da si moramo prizadevati, da se neozdravljivo bolni ne bi čutili v breme družbi, da se ne bi počutili nekoristni in da bi se vsi zavedali vrednosti in dostojanstva vsakega, tudi ranljivega življenja. Družbena sredstva je potrebno vlagati v celosten pogled na človeka in v razvoj paliativne oskrbe.
  3. Da je potrebno storiti vse, da bi bila vrednota človeškega življenja, ki je dar Stvarnika, v naši družbi vedno bolj spoštovana in negovana. Predlog zakona o prostovoljnem končanju življenja je popolno nasprotje temu prizadevanju.
  4. Da je potrebno Predlog zakona o prostovoljnem končanju življenja nemudoma umakniti iz parlamentarnega postopka, začeti strateško, premišljeno in široko razpravo o teh temah ter iskati trajne, človekoljubne in dostojne odgovore na vprašanje človekovega trpljenja.

Škofovo pismo ob referendumu o evtanaziji in legalizaciji marihuane

Navijanje na tekmi v dvojnem dresu? Nemogoče.

Ali si za eno ali za drugo ekipo.

Na tekmi bi kratko potegnili navijači s pol dresa na sebi od ene ekipe in pol od druge. Ne bi se dobro končalo. Verjemite, da ne.

So pa tudi taki, ki jim je vseeno, kdo bo zmagal; na sebi nimajo dresa, ne gredo na tekmo in niso del igre.

Referendum o evtanaziji in legalizaciji marihuane je nastavljena igra, ki jo je država vsilila ljudem in se tako otresla velike moralne odgovornosti. Dobro ve, da gre za boj med življenjem in smrtjo. Kdo bo zmagal? Veliko bo odvisno tudi od udeležbe kristjanov. Nemogoče je ostati nevtralen. Kdor bo ostal doma, pomeni, da navija za smrt. Če nam je vseeno, ali bo zmagalo življenje ali smrt, pomeni, da nas preprosto ni.

Država v boj proti življenju pošilja zdravnike; torej tiste, ki bi ga morali varovati in braniti, pa jih sili, da ga uničujejo. Mnogi se temu odločno upirajo in s tem delajo čast svojemu 'belemu dresu', ki pomeni obrambo življenja. Ko država nastavlja zdravnike za njegove uničevalce, se sama spreminja v 'poligon smrti'. Gre za hudo zlorabo zdravniške etike in poklica in veliko grožnjo ljudem. Temu se moramo odločno upreti.

Tokrat bomo kristjani na referendumu izpovedali svojo veroizpoved: v življenje ali v smrt. Kdor bo dal svoj glas življenju, ima v cerkvi kaj iskati; kdor pa bo glasoval za smrt, pa naj v prihodnje ostane kar doma. Nima pomena, da bi še hodil tja v dvojnem 'dresu hlimbe'. V cerkvi namreč častimo in slavimo Boga, ki je stvarnik vsega in je izvor vsakega življenja.  To izpovedujemo v naši veri, ki od nas zahteva, da ga branimo.

Referendum o evtanaziji in legalizaciji marihuane bo torej tudi referendum o slovenskem krščanstvu in narodnem obstoju. Jaz bom odločno glasoval proti evtanaziji in proti legalizaciji marihuane.

Naj zmaga življenje. Tega smo vredni, za to molimo in Boga prosimo za naš obstoj.

 + dr. Peter Štumpf, soboški škof

SVETE MAŠE V MESECU JUNIJU 2024

 

Sobota, 1. junij, sv. Justin, mučenec

Kančevci: 19.00 za + starše Kerman

Nedelja, 2. junij, 9. nedelja med letom

Selo: 8.30 za ++ Marjeto Žilavec, Gezo in Metko

Kančevci: 10.00 za + Ivana Kodilo

Četrtek, 6. junij, sv. Norbert, škof

Andrejci: 19.00 za + Franca Sepa obl.

Petek, 7. junij, Srce Jezusovo

Kančevci: 19.00 za ++ Matija Balažica, Marijo in Mileno Stoševski

Sobota, 8. junij, Marijino brezmadežno Srce

Kančevci: 19.00 za + Milana Suhovršnika

Nedelja, 9. junij, 10. nedelja med letom

Prosenjakovci: 8.30 za + Marjeto Žilavec, Gezo in Metko

Kančevci: 10.00 za ++ starše Jošar in Ferko

Sobota, 15. junij, sv. Vid, mučenec

Kančevci: 19.00 za + Vido Žižek

Nedelja, 16. junij, 11. nedelja med letom

Selo: 8.30 za + Franca Molnarja

Kančevci: 10.00 za ++ starše in stare starše Puhan

Sobota, 22. junij, Janez Fisher in Tomaž More, mučenca

Kančevci: 19.00 za ++ Franca Gergoriča, starše in brate

Nedelja, 23. junij, 12. nedelja med letom

Prosenjakovci: 8.30 za župljane in dobrotnike

Kančevci: 10.00 za + Avgusta in Amalijo Gašparič obl.

Ponedeljek, 24. junij, Rojstvo Janeza Krstnika

Kančevci: 19.00 za + Angelo Novak

Sobota, 29. junij, Peter in Pavel, apostola

Kančevci: 19.00 za + Heleno Cifer

Nedelja, 30. junij, 13. nedelja med letom

Andrejci: 8.30 za + Franca Šipoša

Kančevci: 10.00 za + stare starše Kolar in Urlep

Župnija Kančevci, Kančevci 38, 9206 Križevci, tel.: (02)5541138, http://zupnija-kancevci.si

Odgovarja: br. Milan Kvas 040/220-972, milan.kvas@rkc.si

 

Scroll to top