Bedenički zvon

December/advent (pdf)

DECEMBER 2021

ADVENTNI ČAS

Morda se je že kdo vprašal, zakaj se je potrebno vsak advent pripravljati na Jezusov prihod: saj je Jezus že med nami, je tu navzoč! Zakaj bi se vedno znova pripravljali na njegov prihod? Zgodba pripoveduje, kako je oče pripravljal adventni venec. Mama je pričakovala otroka, ki se bo kmalu rodil. Sedemletna Mihelca tedaj vpraša: "Kako naj pričakujemo Jezusa? Saj je že prišel. Če pravimo, da je Jezus vedno z nami, zakaj ga še pričakujemo?" Mamica je odgovorila: "Poglej moj trebuh. Vemo, da je Niko že tukaj in je z nami. A ga pričakujemo. Govorimo z njim, pripravljamo zibelko, oblekice. Komaj čakamo, da pride februar, ko bomo zagledali njegove očke in njegov obraz, ga prijeli za rokice, ga poljubljali. Niko je že tukaj, a vemo, da bo med nami še močneje, na lepši način! Vidiš, tako je tudi z Jezusom. On je že prišel, je vedno z nami, v vsakem trenutku, a čakamo dan, ko ga bomo videli v obraz, ga bomo lahko objeli in bomo z njim še na lepši način!"

Krščanstvo s sporočilom božiča prinaša luč – rojstvo Odrešenika, ki pomeni odrešenje za vsakega, še tako bednega, obupanega, prestrašenega, žalostnega človeka. Daje novo upanje, daje tolažbo. Tema se umika svetlobi, strah se umika veselju.

Tako mora biti tudi čas pred božičem, imenovan advent, čas zbranosti, čas duhovne in zunanje priprave na božični praznik. S postom, molitvijo in dobrimi deli postajamo bolj odprti in dojemljivi za velike skrivnosti, ki jih prinaša ta milostni čas, ko sam Bog prihaja k človeku, da ga potolaži, mu da novo upanje, mu poda roko in ga potegne iz blata grešnosti, obupanosti, zasvojenosti. Toda Bog ni vsiljiv. Vstopi tja, kjer je zaželen. Z radostjo in mirom božične noči napolni le tisto srce, ki je odprto in pripravljeno.

Naj nam bo v pomoč tudi molitev, ki jo priporočam, da jo molimo v adventu.

Pridi, da, pridi, moj Bog. Pridi s svojim ognjem in me razžari, pridi s svojim dihom in me poživi, pridi s svojo močjo in me vzravnaj, pridi s svojo ljubeznijo in me napolni z navdušenjem.

Pridi Bog sveta, pridi v številnih prerokih, ki vabijo in ne dopustijo miru. Pridi ti, ki ozdravljaš rane in vse oživljaš. Pridi v vseh ljudeh, ki ljubijo in iščejo mir.

Pridi moj Bog in naredi iz tega sveta svoj dom.

»MARIJA ODI«

Advent bi moral biti čas, ki je posebej posvečen Mariji. Jezus znova čudežno raste pod njenim srcem. In ona znova neutrudno prosi za svoje ljudstvo, kot je prosila v tistem blagoslovljenem adventu, ko je Bog vzel meso od njenega mesa in kost od njene kosti. Pokleknimo  pred njo, tako kot bi pokleknili tedaj, in jo prosimo, naj pri Jezusu posreduje za nas, da bi On resnično postal naša luč in da nikoli ne bi postali del množice, ki raje živi v temi.

Ko se pripravljamo na božič, premislimo, na kakšen način lahko poglobimo svoj odnos z našo duhovno materjo, kako se ji lahko približamo, da bi se še bolj približali Jezusu. Prav gotovo se ji lahko približamo s pobožnostjo »Marija odi«.

Dragi župljani, tudi letos bomo imeli pobožnost »Marija odi«. Skupaj s člani ŽPS smo se odločili, da tako, kot je bilo prejšnja leta ne more biti zaradi zdravstvenih razmer, ki nam krojijo trenutno življenje. Zato smo se odločili, da bo pobožnost »Marija odi« potekala na tri načine:

  1. Pri vseh mašah, ki jih bomo imeli v adventnem času, bomo na oltar postavili Marijin kip in po maši zmolili desetko rožnega venca.
  2. Ob sredah ste povabljeni v Dom duhovnosti, kjer bomo ob 18. uri molili rožni venec, litanije in peli Marijine pesmi.
  3. Doma se zbere družina (samo družina, brez sosedov in prijateljev), lahko povabi katerega od bratov kapucinov, ki bo prinesel Marijin kip in skupaj z družino molil rožni venec in litanije.

To so tri možnosti, ki jih v tem času lahko omogočimo. Vabimo vas, da se odločite za tisto, ki vam najbolj ustreza. Še posebej ste pa povabljeni, da v adventnem času sami in kot družina molite ob adventnem venčku. Vabljeni k molitvi za svoje družine, zase, za potrebe župnije in Cerkve, bolne, zdravstvene delavce …

SV. MAŠE  V MESECU DECEMBRU

Četrtek, 2. december, sv. Bibijana, mučenka

Andrejci: 17.00 za nove duhovne poklice

Petek, 3. december, sv. Frančišek Ksaver, duhovnik

Kančevci: 17.00 za Božje varstvo in na čast Svetemu Duhu

Sobota, 4. december, sv. Janez Damaščan

Kančevci: 17.00 za ++ starše Flisar

Nedelja, 5. december, 2. adventna nedelja

Selo: 8.30 za + Kolomana Serec, pogrebna

Kančevci: 10.00 za + Zorico Temlin

Sreda, 8. december, Brezmadežno spočetje Device Marije

Kančevci: 17.00 za + Marijo Časar

Sobota, 11. december, sv. Damaz, papež

Kančevci: 17.00 za + Štefana Žganjarja

Nedelja, 12. december, 3. adventna nedelja

Prosenjakovci: 8.30 za župljane in dobrotnike

Kančevci: 10.00 za + blagoslov v družini

Četrtek, 16. december, 1. dan božične devetdnevnice

Andrejci: 17.00 za zdravje in srečo v družini

Petek, 17. december, 2. dan božične devetdnevnice

Selo: 17.00 za + Kolomana Sereca

Sobota, 18. december, 3. dan božične devetdnevnice

Kančevci: 17.00 za + starše Kelemen

Nedelja, 19. december, 4. adventna nedelja

Selo: 8.30 za župljane in dobrotnike

Kančevci: 10.00 za + Štefana in Marijo Ritlop

Ponedeljek, 20. december, 5. dan božične devetdnevnice

Prosenjakovci: 17.00 za ata in mamo Klemenčič

Torek, 21. december, 6. dan božične devetdnevnice

Vučja Gomila: 17.00 po namenu

Župnija Kančevci, Kančevci 38, 9206 Križevci, tel.: (02)5541138, http://zupnija-kancevci.si

Odgovarja: br. Milan Kvas 040/220-972, milan.kvas@rkc.si

 

Scroll to top