Bedenički zvon

Dragi župljani!

Že kar nekaj časa sem razmišljal, kaj vam naj napišem v prvem Bedeničkem zvonu, kot vaš novi župnik. Najprej bi vam rad rekel, da želim preprosto biti med vami in da službo, ki mi je zaupana sprejemam v zavedanju, da sem vam poslan kot pastir, ki ima nalogo, da dobro skrbi za »čredo«, ki mu je zaupana. Z veseljem se vam dajem na razpolago in obljubljam, da vam bom po svojih najboljših močeh služil. Skupaj z vami želim hoditi po poti za Gospodom. Med vami želim biti kristjan. Nekje sem prebral: Ko pravim »Kristjan sem,« tega ne govorim s ponosom ampak priznavam, da se spotikam in potrebujem Boga, ki me vodi. Ko pravim »Kristjan sem,« ne poskušam biti močen, ampak priznam, da sem slaboten in molim, da bi imel moč iti naprej. Ko pravim »Kristjan sem,« se ne hvalim z uspehom,  ampak priznam, da mi je spodletelo in da ne bom mogel nikoli odplačati dolga. Ko pravim »Kristjan sem,« da vem vse, ampak priznavam svojo zmedenost ter ponižno prosim, da bi se učil. Ko pravim »Kristjan sem,« ne trdim, da sem popoln. Moje napake so vse preveč očitne, pa vendar Bog verjame vame. Ko pravim »Kristjan sem,« še zmeraj čutim ost bolečine in ker mojemu srcu ni bilo prizaneseno, iščem Njegovo ime. Ko pravim »Kristjan sem,« ne želim soditi, ker za to nimam nobene pravice, vem le, da sem ljubljen.

Dragi župljani. Rad bi, da bi vsi skupaj spoznali, da smo ljubljeni od Ljubezni, ki je Bog. Prosim vas, da mi pomagate pri tem, da bi vsi spoznavali Boga ljubezni, da bi ga vzljubili in se zanj vedno znova odločali.

KOLEDAR:

1. september: začetek šolskega leta

Začetek novega šolskega in veroučnega leta ni pomemben le za otroke, temveč tudi za njihove starše. Novo šolsko leto namreč pomeni novo obdobje vzgojnih prizadevanj. Je kakor pomlad, ko se orjejo nove brazde in se v preorano zemljo seje zdravo seme. Ob otrocih se vzgajajo tudi starši sami, ob njih dobivajo nova spoznanja. Če so starši kristjani, se zavedajo, da morajo svoje otroke vzgajati ne le za dobre in poštene ljudi, temveč tudi za Božje otroke. Če to nalogo zanemarijo, so odpovedali v bistvenem.

8. september: Marijino rojstvo – mali šmaren

»Čudež je prvo rojstvo, ko se otrok rodi in spregovori. Čudež je drugo rojstvo, ko se med Bogom in človekom rodi vera … Danes občudujemo modrost, da je Bog v življenje poklical Marijo, da bi nekoč slišal njeno besedo vere in se iz nje rodil … Tudi ti si na svetu zato, da se v tvojem življenju zgodi novo rojstvo!«

(R. Klemenčič, revija Magnificat)

Praznik Marijinega rojstva je praznik veselja: na svet prihaja tista, ki naj postane Odrešenikova in naša mati. Marijino rojstvo je prvo vidno dejanje drame odrešenja. Vsebino tega praznika povzema odpev k Zaharijevemu hvalospevu v bogoslužni molitvi hvalnic: »Tvoje rojstvo, božja mati in Devica, je razveselilo vesoljni svet; kajti iz tebe je izšlo sonce pravice, Kristus, naš Bog, ki je odpravil prekletstvo in dal blagoslov, uničil smrt in nam podaril večno življenje.«

MAŠE V MESECU SEPTEMBRU

Četrtek, 2. september, sv. Marjeta

Andrejci: 19.00 za nove duhovne poklice

Petek, 3. september, Gregor Veliki

Kančevci: 19.00 za + Jurkovič Karolino

Sobota, 4. september, Mojzes

Kančevci: 19.00 za + Jožeta Kranjec obl.

Nedelja, 5. september, 23. nedelja med letom – angelska nedelja:

Selo: 8.30 za + Jožefo Brunar

Kančevci: 10.00 za župljane in dobrotnike

 

Sreda, 8. september, Marijino rojstvo – mali šmaren

Kančevci: 19.00 priprošnja k Materi Božji

Sobota, 11. september, Bernard in Hijacint

Kančevci: 10.00 v zahvalo za 50 let skupnega življenja

Nedelja, 12. september, 24 nedelja med letom

Prosenjakovci: 8.30 za župljane in dobrotnike

Kančevci: 10.00 v zahvalo za srečen zakon

 

Sobota, 18. september, Jožef Kupertinski

Kančevci: 19.00 za + Marijo Časar

Nedelja, 19. september, 25. nedelja med letom

Selo: 8.30 za župljane in dobrotnike

Kančevci: 10.00 za + Matija Pintariča

 

Sobota, 25. september, Nikolaj iz Flue

Kančevci: 19.00 za + Ivana Rajha

Nedelja, 26. september, 26. nedelja med letom

Prosenjakovci: 8.30 za župljane in dobrotnike

Kančevci: 10.00 za ++ starše in + brata Malačič

Cenjena župnijska skupnost svetega Benedikta!

Konec je padel v lonec, pravi hudomušna misel. V teh dneh se izteka moje sedemletno bivanje med vami. Že nekaj tednov zbiram vtise, da bi jih zapisal globoko v srce in ponesel naprej v življenje. Vtise, ki bi mi spregovorili o Božji dobroti, ki jo je natrosil po goričkih hribih in dolinah koder stojijo vaši domovi. Tu valovi srčna dobrota, ki se pretaka iz srca v srce. Bilo mi je podarjeno, da skupaj z vašimi srci valovi tudi moje srce in raste med vami v ljubezni do Boga in medsebojni človeški ljubezni. Rad bi se vam zahvalil, za vsakršno, tudi najmanjšo dobroto, ki ste mi jo podarili. Rad bi skupaj z vami zapel zahvalno pesem našemu Bogu, Preblaženi Sveti Trojici!

Nikoli ne bom mogel pozabiti, kako ste me lepo sprejeli in znali z menoj potrpeti (predvsem zaradi zamujanja). Večkrat se sprašujem, če sem bil med vami dober dušni pastir ali pa sem bil preveč brezbrižen do vaših src in vaše večnosti. Za vse pomanjkljivosti mojega duhovniškega poslanstva med vami se vam želim resnično opravičiti in prosim Vsemogočnega naj nadoknadi zamujeno. Poprosim vas, da radi molimo drug za drugega in skupaj vsak v svojem srcu ostanemo zvesti Kristusu in še naprej rastemo v ljubezni do Njega, v medsebojni ljubezni in odpuščanju. Bog daj mlademu rodu med vami ohraniti svetost Goričkega!

Zelo hitro sem se med vami naučil ta vaš blaženi rek Boug plati! Naučili ste me, da se doda misel drgouč pa! Danes pa vam iz tehle vrstic kličem samo še Boug plati! Boug plati! Boug plati in vas blagoslovi!

Župnija Kančevci, Kančevci 38, 9206 Križevci, tel.: (02)5541138, http://zupnija-kancevci.si

Odgovarja: br. Milan Kvas 040/220-972, milan.kvas@rkc.si

 

Scroll to top